dinsdag 25 september 2012

Budgethachee...

Vanochtend moest ik toch nog eventjes langs de supermarkt. Ben een beetje te zuinig met inkopen geweest en de pindakaas was op! Echt iets dat hier thuis niet kan. Dus toog ik, nadat ik even naar de markt was geweest, de winkel in.

Eenmaal daar bedacht ik me dat het vandaag écht weer voor hutspot is. Misschien een beetje overdreven in jullie ogen maar ik had er nu eenmaal zin in. We eten dit niet vaak, ze zijn er lang niet allemaal dol op. Maar nu we vandaag maar met z'n drietjes zijn is de kans stukken groter dat het wél gewaardeerd wordt.

Hachee erbij, was zo mijn idee. Alleen wat ik zo jammer vind is dat dat spul tijden moet sudderen. Ja, het ruikt natuurlijk wel heel lekker zo in huis, maar het kost nogal, al dat gas. Gelukkig heb ik daar een heel goede oplossing voor: De hooikist!

We kochten het ding op de kerkemarkt hier in het dorp. In het voorjaar. Ik heb er al een aantal keer gebruik van gemaakt, en dat ging uitstekend! Vooral laatst, toen scheen de zon nog volop. Ik zette de kist op een zonnig plekje en dat scheelde zeg! Ik moest er gewoon pannenlappen bij pakken, zo heet was de braadpan!

Nu doe ik het anders. Ik laat de pan uren staan in de kist. Tussendoor warm ik het geheel eventjes weer op op het gas en dan zet ik 'm weer terug. Zo ziet dat eruit:


Tekst op de binnenkant van het deksel, mooi hè?

Eventjes een theedoek ertussen en dan de braadpan erin.

Kussentje erop... Pannetje gezien...

Dekseltje dicht! Mooi sluitwerk hè?

Er zijn tegenwoordig moderne "hooikisten" te koop. Hooimadam worden ze genoemd. Er is ook een site van, als je hier klikt kom je daar vanzelf. Maar wil je helemaal je knip dichthouden, in bed werkt dit systeem ook prima hoor. Het dekbed heeft ongeveer dezelfde werking!!

8 opmerkingen:

 1. Voor mijn dekbed moet ik 2 trappen op en dat is in mijn geval (en mijn onhandigheid) met een hete pan geen optie. Die hooimadam vind ik wel wat; zeker in mijn kleine keukentje want hij (eh zij) is makkelijk op te bergen.

  Eigenlijk zou ik zoiets eens willen lenen en uit willen proberen want hachee en goulash staan hier regelmatig op het menu en vast een besparing aangezien ik hier zo'n stroomvretende keramische kookplaat heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien het dekbed (of een slaapzak) naar beneden slepen en de pan er in "wikkelen"? Succes!!

   Verwijderen
 2. Mmm hachee, dat ga ik ook snel weer eens maken! En inderdaad niet duur op deze manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is ook nog iets op mijn lijstje om te gaan proberen. Ik heb wel al een keer rijst warm gehouden in een slaapzak, nu nog gaar maken dus.
  Maar het moet bij mij wel iets zijn waar ik het zo in kan zetten, want als ik met te veel spullen moet gaan slepen, dan komt het er niet van. Zelf maar eens zo'n kistje knutselen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een idee, weet niet of ik het ga proberen. Maar het ziet er wel heel nostalgisch uit.

  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig, die oude hooikist! Ja, en die hooimadam heb ik ook al geinspecteerd. Wel jammer dat wij op gas koken. Op gas koken kost nog niet eens 1/5 van wat elektrisch koken kost. De besparing zou minimaal zijn. Maar qua tijd scheelt het wel, vindt ik. Je hoeft immers nergens op te letten, en ook niet meer extra thuis blijven omdat er "iets op staat". Dat vindt ik dan wel een voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ècht in bed??? Nooit geweten... maar zo'n kist is denk ik wel slimmer als er ook kinders op mijn bed ploffen om te X-boxen e.d. :)

  Hooimadam klinkt wel sjiek hoor, hahaha

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Vertel!!